Lettertypes

Hielspoor

Wat is hielspoor?

Hielspoor verwijst naar een botuitgroei op het hielbeen die kan ontstaan door overmatige spanning en trekkracht van de bindweefselband onder de voetzool. Deze aandoening kan pijn veroorzaken aan de onderkant van de hiel en is een veelvoorkomend probleem binnen onze praktijken. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze last hebben van hielspoor en blijven onnodig lang met deze pijn rondlopen.

Heeft u pijn onderaan uw hiel? Maak een afspraak zodat wij een nauwkeurige diagnose kunnen stellen. Als blijkt dat u last heeft van hielspoor, staan we klaar om u te helpen met een effectieve behandeling.

085 8000 744Afspraak maken

Wat zijn de kenmerken van hielspoor?

De kenmerken van van deze aandoening zijn gemakkelijk te herkennen. In het begin heeft u een felle pijn onder de hiel. Het lijkt soms alsof je met blote voeten op een steentje staat. U voelt de pijn zowel bij het staan als tijdens het lopen. Ook is de pijn voelbaar tijdens het opstaan uit bed. Vooral als u een tijd rust heeft gehad (zoals nachtrust) zijn de stappen het pijnlijkst, omdat de pees nog niet soepel is. In de volgende fase komen de pijnklachten steeds vaker gedurende de dag.

Om daadwerkelijk te achterhalen of er sprake is van hielspoor kunt u een afspraak bij ons maken en kunnen wij o.a. door middel van echografie onderzoeken of uw klachten te maken hebben met hielspoor.

Oorzaken van hielspoor

Bij hielspoorklachten is er niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen, maar in de meeste gevallen heeft deze aandoening te maken met een te hoge belasting, verkeerde looppatronen, ouderdom of gewichtstoename. Soms zijn er meerdere oorzaken tegelijkertijd aanwezig. Hieronder vindt u een lijst van oorzaken die wij bij onze patiënten het meest tegenkomen:

 • Leeftijd;
 • Te hoge belasting;
 • Voetafwijkingen;
 • Overgewicht;
 • Slechte schoenen;
 • Staand beroep.

Hoewel deze risicofactoren het risico op hielspoor kunnen verhogen, betekent het hebben van een of meer van deze factoren niet noodzakelijk dat een persoon hielspoor zal ontwikkelen.

Hielpijn ? Neem snel contact op en zet de eerste stap naar herstel! Afspraak maken

Welke behandelingen bij een fysiotherapeut?

Wilt u hielspoor laten behandelen? Besteed dan aandacht aan deze alinea. In eerste instantie kunt u zelf beginnen met het dragen van goede dempende schoenen, het afwisselen van langdurig lopen of staan met rustmomenten, en een te hoge belasting tijdelijk te vermijden. Er zijn ook enkele hulpmiddelen beschikbaar, en u kunt zelf enkele rekoefeningen doen om de klachten te verlichten.

Komt u er zelf niet uit of heeft u behoefte aan professioneel begeleiding? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om u te ondersteunen met gespecialiseerde zorg en behandeling voor hielspoor. Afhankelijk van uw specifieke klachten en behoeften, bieden wij verschillende behandelingsopties, zoals:

 • Manuele Therapie: Mobilisatie en manipulatie van de voet om bewegingsvrijheid te verbeteren.
 • Shockwave Therapie: Het gebruik van geluidsgolven om genezing in het getroffen gebied te stimuleren.
 • Triggerpoint Therapie: Gericht op het losmaken van spierknopen om spanning en pijn te verminderen.
 • Oefentherapie: Persoonlijke oefeningen en stretches om de spieren rond de hiel te versterken.
 • EPTE : Behandeling van chronische peesklachten met behulp van elektrische stroom.
 • Medical Taping: Het gebruik van speciale tape om de hiel en voet te ondersteunen, de beweging te begeleiden en de pijn te verlichten.