Lettertypes

Gesuperviseerde looptraining

Wat is gesuperviseerde looptraining bij claudicatio intermittens?

Gesuperviseerde looptraining is een evidence-based behandeling voor patiënten met claudicatio intermittens, ook wel bekend als “etalagebenen“. Deze aandoening, veroorzaakt door perifeer arterieel vaatlijden (PAV), leidt tot pijn in de benen tijdens het lopen. Door middel van gesuperviseerde training kunnen patiënten de loopafstand vergroten voordat de pijn optreedt, en de algehele loopprestatie verbeteren.

085 8000 744Afspraak maken

Gesuperviseerde looptraining bij etalagebenen

Gesuperviseerde looptraining heeft verschillende voordelen voor patiënten met etalagebenen. Ten eerste kan het de maximale loopafstand aanzienlijk verlengen. Bovendien kan de training ook helpen bij het verminderen van pijn en ongemak tijdens het lopen. Door regelmatig onder begeleiding te trainen, kunnen patiënten een betere levenskwaliteit ervaren en hun afhankelijkheid van medicatie of invasieve behandelingen verminderen.

Zelf trainen of onder supervisie ?

Hoewel het zelfstandig opbouwen van beweging belangrijk is voor patiënten met claudicatio intermittens, biedt gesuperviseerde looptraining begeleiding, ondersteuning en een gestructureerd plan. Onder toezicht van een gespecialiseerde therapeut die aangesloten is op het Chronisch ZorgNet, kunnen patiënten leren hun grenzen op een veilige manier te verleggen en kunnen ze verzekerd zijn van een optimale trainingstechniek.

Voordelen van Gesuperviseerde looptraining ten opzichte van Operatieve Ingrepen

 • Cardiovasculaire Boost: Het bevordert een betere hart- en bloedvatengezondheid;
 • Risicobeperking: Vermijdt de gevaren van chirurgische complicaties en infecties, dankzij de niet-invasieve aard;
 • Mentale Welzijnsboost: Vermindert stress en draagt bij aan een verbeterde mentale gezondheid;
 • Economisch Voordelig: Op de lange termijn vaak voordeliger dan chirurgische behandelingen;
 • Aanpasbaarheid: Elk programma kan aangepast worden aan de individuele behoeften van de patiënt;
 • Stimulatie van Bloedvatvorming: Het lichaam wordt aangezet tot de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes;
 • Open Opties: Als looptherapie niet volstaat, blijven chirurgische routes een mogelijke keuze.

Het traject bij etalagebenen

Zodra de vaatchirurg u adviseert te starten met looptraining, doorloopt u gedurende 6 tot 12 maanden de volgende stappen. U begint met intensieve begeleiding, die in de loop van de tijd geleidelijk afneemt:

 • Intakegesprek: Uw medische geschiedenis, symptomen, leefstijl en beweeggewoontes worden besproken.
 • Persoonlijk Trainingsplan: Op basis van de intake creëren we een plan dat zich richt op het vergroten van uw loopafstand, pijnreductie en het bevorderen van een gezonde leefstijl.
 • Trainingssessies: Hierin combineren we begeleide looptraining met oefeningen ter verbetering van uw algehele conditie.
 • Voortgangsevaluatie: Periodieke controles om uw progressie te volgen en, indien nodig, aanpassingen in het plan te maken.
 • Leefstijladvies: Tips en aanbevelingen gericht op blijvende beweging en het aannemen van een gezondere leefstijl.
 • Afronding: Een slotgesprek waarin we de behaalde resultaten en eventuele vervolgacties bespreken.
Gesuperviseerde looptraining: Stap voor stap begeleiding om de afstand te overbruggen, het uithoudingsvermogen te verbeteren en vrijheid te herwinnen bij etalagebenen. Afspraak maken

De Trainingssessies

Tijdens de trainingssessies wordt u begeleid om door de pijn heen te lopen. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig, maar door door de pijn heen te lopen, stimuleert u het lichaam om nieuwe bloedvaatjes aan te maken, waardoor de bloedtoevoer en zuurstoftoevoer naar de spieren verbetert. U start met korte loopafstanden, welke geleidelijk worden uitgebreid. Ook worden er specifieke beenoefeningen geïntroduceerd om de spierkracht te versterken.

 

Meer dan alleen looptraining: naar een gezondere leefstijl

Het traject gaat verder dan alleen het verbeteren van uw loopcapaciteit. We erkennen het belang van een holistische benadering voor langdurig welzijn. Daarom stimuleren we onze patiënten niet alleen om fysiek actiever te worden, maar ook om te werken aan een algeheel gezondere leefstijl. Samen streven we ernaar om niet alleen uw symptomen van etalagebenen aan te pakken, maar ook om u te begeleiden naar een duurzame, gezonde toekomst.

Door de looptraining en leefstijltips voel ik me fitter en heb ik minder last van mijn benen.

— Henk

Tarieven en vergoedingen

Wanneer u een verwijzing voor etalagebenen heeft van uw huisarts of specialist, worden tot maximaal 37 sessies vergoed vanuit de basisverzekering, met een tijdsduur van maximaal 12 maanden. Houd echter rekening met uw eigen risico.