Lettertypes

Ischias: Oorzaken, Symptomen en Behandelopties

Wat is Ischias?

Ischias is een aandoening waarbij de grote nervus ischiadicus, de langste zenuw in het lichaam, geïrriteerd of bekneld raakt. Deze zenuw loopt vanuit de lage rug via de heup en bil naar de achterkant van het been. Wanneer de zenuw bekneld raakt, bijvoorbeeld door een hernia, kan dit leiden tot pijn die uitstraalt vanuit de onderrug naar de bil en het been. Deze uitstralende pijn wordt vaak beschreven als scherp of brandend en kan uw mobiliteit ernstig beperken.

Hoewel ischias vaak voorkomt, is het geen aandoening op zichzelf, maar eerder een symptoom van een onderliggend probleem zoals een hernia, een vernauwing van het wervelkanaal of zelfs overmatige spierspanning.

Symptomen van Ischias

De symptomen van ischias kunnen variëren in ernst, afhankelijk van de mate van beknelling van de zenuw. Typische klachten zijn:

  • Scherpe, stekende of brandende pijn die begint in de onderrug en uitstraalt naar de bil en het been
  • Gevoelloosheid of tintelingen in het been of de voet
  • Zwakte in de beenspieren, waardoor het moeilijk is om te staan of te lopen
  • Pijn die erger wordt bij hoesten, niezen of lang zitten
  • Soms is de pijn aan één kant van het lichaam aanwezig

Ischias kan variëren van mild tot zeer pijnlijk. De pijn kan plotseling optreden of geleidelijk verergeren. In ernstige gevallen kan de pijn zelfs de dagelijkse activiteiten ernstig belemmeren.

Oorzaken van Ischias

Ischias wordt veroorzaakt door druk of irritatie van de nervus ischiadicus. Dit kan optreden door verschillende onderliggende aandoeningen:

Hernia van een tussenwervelschijf
Een van de meest voorkomende oorzaken van ischias is een hernia. Bij een hernia puilt de zachte kern van een tussenwervelschijf uit en drukt op de zenuw. Dit veroorzaakt de typische uitstralende pijn van ischias.

Vernauwing van het wervelkanaal (spinale stenose)
Dit is een aandoening waarbij het wervelkanaal vernauwd raakt, wat druk op de zenuwen uitoefent, waaronder de nervus ischiadicus. Dit komt vaker voor bij oudere mensen.

Piriformis-syndroom
De piriformis-spier is een kleine spier diep in de bil. Wanneer deze spier geïrriteerd of verkrampt raakt, kan hij op de ischiaszenuw drukken en pijn veroorzaken. Dit wordt het piriformis-syndroom genoemd.

Spondylolisthesis
Dit is een aandoening waarbij een wervel uit positie is geschoven en op de zenuw drukt, wat ischias kan veroorzaken.

Trauma of letsel
Een val, ongeluk of een harde klap op de rug of bil kan de zenuw beschadigen of irriteren.

Diagnostiek bij deze Rugklacht

Bij de diagnose van ischias wordt meestal een lichamelijk onderzoek gedaan, waarbij de arts of fysiotherapeut kijkt naar uw bewegingsmogelijkheden, spierkracht en reflexen. Op basis van uw klachtenpatroon kan vaak de diagnose ischias worden gesteld.

In veel gevallen is aanvullend beeldvormend onderzoek, zoals een röntgenfoto of MRI-scan, niet direct nodig. Wanneer de klachten ernstig zijn of niet verbeteren met rust en fysiotherapie, kan een MRI-scan wel zinvol zijn om te achterhalen of er sprake is van een hernia of een andere onderliggende aandoening die druk uitoefent op de zenuw.

Behandeling van Ischias

De behandeling van ischias is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de klachten. In veel gevallen kunnen de symptomen met conservatieve behandelingen, zoals fysiotherapie, pijnstillers en rust, effectief worden behandeld.

Fysiotherapie
Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij het verlichten van de pijn en het verbeteren van de beweeglijkheid. De fysiotherapeut kan u helpen met gerichte oefeningen om de spieren in de rug en benen te versterken en de druk op de zenuw te verminderen. Daarnaast krijgt u adviezen over hoe u de rug beter kunt belasten bij dagelijkse activiteiten, zoals tillen, zitten en staan. Het doel is om de zenuwirritatie te verminderen en toekomstige klachten te voorkomen.

Pijnstillers en Ontstekingsremmers
Vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen om de pijn te verlichten. Ontstekingsremmende medicatie kan daarnaast helpen om de zwelling rondom de zenuw te verminderen. In sommige gevallen kan een arts steroïde-injecties voorschrijven om ernstige pijn te behandelen.

Warmte- en Koudebehandeling
Het toepassen van warmte kan de spieren helpen ontspannen en de pijn verlichten, terwijl koude compressen de ontsteking en pijn kunnen verminderen. Deze behandelingen kunnen gemakkelijk thuis worden toegepast.

Chirurgie (alleen in ernstige gevallen)
In zeer ernstige gevallen, zoals bij een grote hernia of als conservatieve behandelingen niet werken, kan een operatie overwogen worden om de druk op de zenuw te verminderen. Dit wordt meestal pas als laatste optie overwogen, wanneer andere behandelingen geen effect hebben gehad.

Fysiotherapie bij Ischias? Neem dan contact met ons op! Afspraak

Wat te Doen bij deze Rugklacht?

Bij ischias is het belangrijk om actief te blijven en lichte beweging te blijven uitvoeren. Volledige bedrust kan de klachten verergeren, dus blijf in beweging met activiteiten zoals wandelen, fietsen of medische fitness. Vermijd zware inspanning en zorg ervoor dat u uw rug niet overbelast.

Daarnaast is het van belang om de adviezen van uw fysiotherapeut op te volgen en oefeningen te doen die gericht zijn op het versterken van de rug- en buikspieren.

Wanneer naar de Huisarts?

In de meeste gevallen verdwijnen de klachten van ischias vanzelf of met behulp van fysiotherapie. U hoeft niet direct naar de huisarts. Echter, er zijn enkele situaties waarin u wél contact moet opnemen met een arts:

  • Als de pijn na enkele weken niet verbetert of erger wordt
  • Als u krachtverlies in het been ervaart
  • Als u last heeft van gevoelloosheid in het been of de voet
  • Als u problemen heeft met plassen of ontlasten (mogelijk een teken van ernstige zenuwbeschadiging)

Preventie: een Aantal Tips

Hoewel ischias niet altijd te voorkomen is, kunt u de kans op klachten verminderen door:

  • Goede lichaamshouding: Zorg ervoor dat u een correcte houding aanneemt tijdens het zitten en staan. Een ergonomische werkplek kan helpen om rugklachten te voorkomen.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Door regelmatig te bewegen en de spieren in uw rug en buik te versterken, kunt u de druk op de wervelkolom verminderen en uw rug stabieler maken.
  • Vermijd tillen met een gebogen rug: Wanneer u zware voorwerpen tilt, gebruik dan uw benen in plaats van uw rug om de belasting te verminderen.
  • Verminder stress: Stress kan leiden tot spierspanning in de rug en daarmee ook tot irritatie van de zenuwen.

Veelgestelde Vragen over Ischias

Wat is het verschil tussen ischias en gewone rugpijn?

Hoe lang duurt ischias?

Kan fysiotherapie helpen bij spit?

Kan fysiotherapie helpen bij ischias?

Welke oefeningen zijn goed bij ischias?

Is ischias gevaarlijk?

Kan ischias vanzelf overgaan?

Moet ik rust houden bij ischias?

Hoe kan ik ischias voorkomen?

Wanneer moet ik een arts raadplegen voor ischias?